Sunce kao toplina i uvijek rado iščekivana životna radost koja uglavnom naglašava početak ljeta, lijepog vremena, odmora, mora i plaža, sunčanja, preplanulog tena i veselih lica s osmjehom, ima veliki utjecaj na našu kožu.

Posljedica neopreznog izlaganja suncu može biti oku vidljiva i oku nevidljiva. Ono što odmah primijetimo i vrlo jasno osjetimo je peckanje i crvenilo kože. Jeste li znali da svako oštećenje koža pamti zauvijek? Ona ne prihvaća cvijeće, bombonijere, suze ni isprike. Koža je naš najveći prekrivač koji pamti sva naša loša i neoprezna ponašanja, ali pamti i ona dobra i pozitivna, kad je pravilno njegujemo i o njoj brinemo.

Utjecaj sunca na kožu

Kakav je zapravo utjecaj sunca na kožu? U medijima često slušamo pojmove kao UV zračenje, znamo da je štetno, ali znamo li kako to točno djeluje? Dakle, UVB zrake djeluju na površinski sloj i glavni su uzrok raka kože. UVA zrake djeluju dubinski, te dovode do preuranjenog starenja kože tj. bora, zbog uništenja i oštećenja stanica.

Štetnost UV zračenja nešto je jača kod osoba koje se smatraju rizičnom skupinom, a to su osobe vrlo svijetle puti, osobe koje imaju narančasti pigment, one koje su se u životu već opekle od sunca, osobe koje u obiteljskoj anamnezi imaju neki od malignih oblika tumora kože te veliki broj madeža. Iz tog razloga zaštita kože od sunca iznimno je važna, a možemo je štititi nošenjem lagane i svijetle odjeće koja ne privlači sunce te visokim zaštitnim faktorima koje je potrebno nanijeti barem pola sata prije izlaganja suncu. Veliki broj ljudi koje vidimo na plažama za vrijeme godišnjih odmora zaštitni faktor stavlja netom prije ulaska u more, čime zapravo pobijaju djelovanje nanesenog preparata. Važno je da se faktor upije u kožu prije nego se izložimo suncu i prije nego uđemo u bilo kakvu vrstu vode, bilo to more, bazen, rijeka ili jezero.

Kako znati u koji fototip kože pripadamo?

Fototip kože opisuje kako vaša koža reagira na sunce već pri prvom izlaganju – javljaju li se opekline ili koža jednostavno potamnjuje?

Tijekom boravka na suncu vrlo je važno dobro se zaštititi! Stupanj zaštite od sunca određuje fototip kože jer, naravno, nije svaka koža ista. Osobama tamnije puti pigment melanin u koži osigurava prirodnu zaštitu od sunca, otprilike jednaku zaštitnom faktoru SPF 13,4, dok se kod svjetloputih osoba radi o zaštiti od prosječno SPF 3,4.

Fototip kože predstavlja prirodnu sposobnost kože da nakon izlaganja suncu potamni, a ne izgori i na taj način spriječi oštećenja koja mogu biti uzrokovana UV zrakama. Pri utvrđivanju fototipa uzima se u obzir i boja kose, kože i očiju; kao i pojava pjega te eventualni gubitak pigmenta na pojedinim područjima kože. Često se ponavlja ova informacija, stoga ćemo je i mi još jednom ponoviti. U sunčanim ljetnim danima treba izbjegavati boravak na otvorenom između 10 i 16 sati, jer upravo u tom vremenu na površinu zemlje dolazi više od 70 posto UV zračenja.

Sunčev vitamin D

vitamin-d

Poznato je da sunčeva svjetlost može podići raspoloženje. Često čujemo izjave poput „Ide ljeto, sve će biti lakše“, „Uskoro će biti sunčano, bit će bolje“, no proces iza toga nije potpuno razumljiv. No, do danas je već dobro istražena činjenica da nedostatak izloženosti sunčevoj svjetlosti može dovesti do nedostatka vitamina D. Vitamin D za svoj glavni izvor ima sunčevu svjetlost i kao takav vrlo je bitan za mnoge vitalne procese u našem tijelu. Upravo vitamin D održava naše kosti zdravima i smanjuje rizik od depresije.

Vitamin D je jedinstven, jer ga ljudska koža stvara korištenjem sunčevih ultravioletnih zraka. Mlađe osobe i one svjetlije puti stvaraju vitamin D efikasnije od tamnoputih osoba starijih od 50 godina. Ovaj vitamin postoji samo u određenoj vrsti hrane, stoga vegani i osobe intolerantne na laktozu prehranom ne dobivaju dovoljne količine ovog vitamina stoga je preporuka uzimanje vitamina D kao dodatak prehrani.

SPF faktor i zaštita kože od sunca

Razgovarali smo o tipovima kože, različitoj puti i određivanju fototipa kože, no genetsko miješanje dovelo je do distribucije rasa po čitavom planetu i zato nije jednostavno odrediti pravi tip kože. Osim tipa kože, u odabiru kreme za sunčanje važnu ulogu igra i mjesto na kojem se nalazite. Kada niste sigurni što očekivati, uvijek odaberite viši SPF faktor.

Jeste li znali da čak 80% štetnih sunčevih zraka prolazi kroz oblake i dopire do kože? Stoga i tijekom oblačnih ljetnih dana obavezna je upotreba krema sa SPF faktorom! Vjerujemo da ste mnogo puta čuli kako je netko izgorio za vrijeme oblačnog dana. Sunce je snažno i onda kad ga ne vidimo.

SPF faktor jedan je od elemenata koji određuju učinkovitost kreme za sunčanje koje između ostalog štite kožu od UV zračenja, sprječavaju opekline od sunca i nastanak slobodnih radikala.

Odgovarajući SPF faktor za vaš tip kože određuje se prema tome koliko dugo se koža može sama štititi od sunca, a to znači vrijeme tijekom kojeg koža može biti izložena suncu bez nastanka opeklina. U prosjeku to vrijeme iznosi od 5 do 30 minuta, no ovisi o tipu kože, lokaciji sunčanja i dobu dana.

sunce

Za odrasle osobe preporučuje se SPF 20, dok je za djecu potreban minimalno SPF 30. Ukoliko je vaša koža svijetla, a kosa plava ili smeđa, prirodna zaštita vaše kože traje oko 10 minuta. Ako je vaša koža maslinasta, a kosa srednje do tamno smeđa, prirodna zaštita vaše kože traje oko 15 minuta. Ukoliko je vaša koža tamna, a kosa smeđa, prirodna zaštita vaše kože iznosi oko 20 minuta.

Dakle, za nesmetano uživanje na suncu važno je na kožu nanijeti kremu za sunčanje s visokim zaštitnom faktorom, jer kažu bolje spriječiti nego liječiti. Nakon 16 sati u laganoj svijetloj odjeći možete krenuti u kratku šetnju po suncu. Učinite to svojom svakodnevnom rutinom i uživajte u zdravlju.

Pronađite inspiraciju za kvalitetnu zaštitu kože od sunca na webshopu Bagatin Beauty i priuštite svojoj koži najbolju njegu koju vaša koža zaslužuje!